Vstup na stránky je povolen pouze osobám starším 18-ti let Prosíme potvrďte, že vám je více než 18 let.

English Pale Ale

Ale, Standard/Ordinary Bitter

paleAleAnglické tradiční a ve své domovině nejběžnější svrchně kvašené pivo. Zatímco pivovarníci používali tradičně termín English Pale Ale, pro běžné konzumenty v Anglii se více vžil název Bitter, který naznačuje vyšší hořkost oproti pivům anglickým typu Porter a Mild. Obsahuje vysoký podíl pšenice a jiných obilovin (např. ovsa), zpravidla vařených pouze z anglických surovin. Vyznačují se zlatou až granátovou barvou, nižším řízem, vysokou plností a hořkostí. Aroma je spíše sladové, často ale ne vždy s nádechem karamelu. Ovocné a chmelové tóny jsou patrné spíše méně často. Na chuti pivo mívá střední až vysokou hořkost (nikoliv však jako styl IPA), dle použitého chmele jsou pak patrné květinové, ovocné nebo zemité tóny. Občas je přítomna i mírná chuť karamelu, ale není to pravidlem. Pěna je obvykle nižší, v některých případech téměř žádná s ohledem na malé množství oxidu uhličitého. Pivo má lehčí až střední tělo a zanechává v ústech pocit spíše lehkého piva. Z historického hlediska byla piva typu Ale vyráběna za různých podmínek, proto je technologie výroby oproti spodně kvašeným ležákům podstatně jednodušší. Dokvašování je v současné době buď obdobné jako u ležáků (2 – 4 ºC), případně tradičněji probíhá v transportních obalech až v hospodě (“cask condition”), běžně za teplot do 15ºC.

Technologickou zvláštností je chmelení za studena (“dry hopping”), kdy se část chmele přidává až při dokvašování. Při čepování není pivo v Anglii tlačeno žádným transportním plynem, do typických sklenic s rozšířeným vrchním okrajem je zpravidla pumpováno ruční pístovou pumpou.

Pro určitou nestálost v názvosloví lze rozlišovat tři skupiny piv této kategorie:

  • Standard/Ordinary Bitter s obsahem alkoholu 3.2%-3.8% – nejlehčí zvané prostě bitter
  • Special/Pemium Bitter s obsahem alkoholu 3.8%-4.6% – zpravidla plnější v chuti
  • Extra Special/Strong Bitter s obsahem alkoholu 4,6%-6,2 % – nejvíce chmelená varianta

Obvyklé složení: chmel Kent Goldings, slad British Pale Ale, Aromatic, Crystal či Special Roast, kvasnice typu Ale.

Obsah alkoholu se obvykle pohybujek mezi 4% – 15%.

Hořkost chuti obvykle 25 – 35 jednotek IBU.

Zástupce v zásilce: Lužiny JaroVít 2015