Vstup na stránky je povolen pouze osobám starším 18-ti let Prosíme potvrďte, že vám je více než 18 let.

Pšeničné - Weizen

(Weissbier, Witbier, kvasnicový ležák, wheatbeer, Hefe-Weizen)

german-style-hefeweizenAč se to podle rozmachu pšeničného piva u nás nemusí zdát, historie tohoto piva je stejně bohatá, možná i bohatší než u tradičních piv z ječného sladu. Pšeničná piva byla dokonce v 16. století mnohem rozšířenější v Čechách i okolních zemích. Důvodem mohla být dočasně nižší cena pšenice a způsob vaření, neboť vyšší teploty přejí spíše svrchně kvašeným pivům. Základní rozdělení je na dva druhy pšeničného piva. První je holandský Witbier, vzniknuvší na základě belgické tradice používání látek určených k aromatizaci, jako koriandru a pomerančové kůry, která byla používána Pierrem Celisem v pivovaru Hoegaarden. Dále pak německý kvasnicový ležák – pivo, které vzniklo na základě německé tradice míchání 50% pšenice a ječného sladu, aby se dosáhlo světlého zbarvení při svrchním kvašení piva. Jak belgický Witbier, tak německý kvasnicový ležák se souhrnně nazývají jako „bílé pivo“, protože „pšenice“ má stejný etymologický kořen jako „bílý“ ve většině západních germánských jazyků (angličtina, němčina a nizozemština). Belgická bílá piva jsou často ze syrové nesladové pšenice, na rozdíl od sladové pšenice používané v ostatních typech. Obecně se pro německé pšeničné pivo používá název „Weizen“ (pšenice), zejména v západní a severní oblasti země, a dále pak jako „kvasnicový ležák“ nebo „Weisse“ v Bavorsku. Hefeweizen (předpona „Hefe“ je německý výraz pro kvasinky) je název pro nefiltrované pšeničné pivo, zatímco Kristallweizen („Kristall“ – křišťál) je totéž pivo, jen se filtruje. 

Na vzhledu je patrná barva světlé slámy, občas přecházející do tmavé zlaté barvy. Pivu dominuje hutná a bohatá pěna. Vysoký obsah bílkovin snižuje průzračnost v nefiltrovaných pivech, nicméně úroveň zákalu je velice variabilní. Pivo označované jako „mit Hefe“ obsahuje živé kvasinky v sedimentu a je dobré je “probudit” před vlastní konzumací. Filtrovaná varianta Krystal již neobsahuje kvasinky a je brilantně jasná.

Aroma piva bývá střední, obvykle je trošku cítit po hřebíčku a kvasnicích. Chuťově jsou piva středně silná, kořeněná, pozorovat můžeme banán a již zmíněný hřebíček. Výjimkou nemusí být ani velmi lehký vanilkový charakter a mírná sladkost a kulatost; chmelová chuť je nízká, zároveň i hořkost bývá nižší.

Tělo piva je lehčí až střední, nikdy nezanechává těžký pocit ústech. Celkově se piva doporučuje pít čerstvá a svěží, bez velkého odkládání. Pšenice pivu dodává pocit nadýchané, krémovité plnosti, s mírným až středním perlením, což způsobuje vysoký obsah oxidu uhličitého.

Složení: Podle německého práva musí alespoň 50% šrotu být ze sladové pšenice, i když některé verze používají až 70%. Zbytek je plzeňský ječný slad, dále pak “Weizen” pivovarské kvasinky, které produkují typický pikantní a ovocný charakter.

Obsah alkoholu se obvykle pohybujek mezi 2% – 8%.

Hořkost chuti obvykle 8 – 15 jednotek IBU.

Zástupce v zásilce: Malešov Weizen Hefe 11° , Chomout Pšenka 12°