Vstup na stránky je povolen pouze osobám starším 18-ti let Prosíme potvrďte, že vám je více než 18 let.

Stout (Porter Stout)

irish-style-dry-stoutNa první pohled snadno rozpoznatelné svrchně kvašené pivo tmavé barvy, často černé jako uhlí – to je stout. Pivní styl, který se vyvinul z pokusů vydělávat na úspěchu londýnských piv typu porter. Původně se jednalo o velmi plné, krémovější pivo s podstatně silnějším tělem než je porter. Když pivovar nabídl stout a porter, stout byl vždy silnější (odtud jsou též piva nazývány „Stout Porter“).

Zpravidla je pivo zcela neprůhledné a se svým vzhledem je s ostatními běžnými pivními styly zcela nezaměnitelné. Aroma, které mnohdy připomíná kávu, vzniká zejména díky praženému ječmenu, což se projevuje nejev ve vůni a vzhledu piva, ale v celém jeho charakteru. Vůně praženého sladu je nápadná a může mít až čokoládové nebo kakaové tóny. Piva jsou typická silným tělem s hořkosladkou chutí, se střední až vysokou chmelovou hořkostí. Pro pivo je též typická nízká až žádná ovocnost v chuti; chmelová chuť je minimální. Pěna je hustá a krémová, lehce okrové barvy. Stout zanechává v ústech hladký až krémový pocit. Oxid uhličitý je téměř nepřítomný. Občas chuť může ovlivňovat lehká trpkost z pražených zrn, nicméně větší drsnost je nežádoucí.

Celkový dojem: velmi tmavé, hladké s praženou chutí sladu, hořké, krémové pivo.

Většina piv typu stout se vaří z praženého ječmene. Dalšími používanými slady je čokoládový a černý slad nebo kombinace všech tří. Míra hořkosti může být proměnná. Výraznost praženého charakteru často záleží na vkusu sládka. Nejtypičtějším zástupcem je pivo Guinness.

Obsah alkoholu se obvykle pohybujek mezi 4% – 5%.

Hořkost chuti obvykle 30 – 45 jednotek IBU.

Zástupce v zásilceBelhaven Scottish Stout