Vstup na stránky je povolen pouze osobám starším 18-ti let Prosíme potvrďte, že vám je více než 18 let.

Světlý ležák plzeňského/českého typu

bohemian-style-pilsenerLežák – netřeba příliš představovat, jednoznačně nejrozšířenější a nejtypičtější druh piva u nás. Jedná se o ukázkové spodně kvašené pivo, vařené dle původní plzeňské receptury z roku 1842. Pojmem „Plzeň“, „Pils“ a „Pilsner“ se druhově označuje spodně kvašené pivo s jasnou zlatavou barvou.

Vyznačuje se komplexní sladovou chutí, s výraznou, ale měkkou hořkostí a pikantní chutí z žateckého chmele. V neposlední řadě lze piva identifikovat podle husté krémové pěny, která zanechává na sklenici typické kroužky. V závislosti na délce ležení je pivo charakteristicky, leč stále relativně mírně nahořklé a s intenzivní chutí. Na rozdíl od některých piv se jedná o ryzí pivo postrádající jakékoliv stopy dochucování, obarvování a je prosté od různých ovocných a exotických chutí a vůní. Výroba probíhá spodním kvašením a následným zráním při teplotách do 9°C; poté co jsou sesbírány kvasnice, pivo dále zraje v nerezových tancích. Plzeňský typ piva tvoří přibližně dvě třetiny světové produkce světlých piv. Pocit v ústech je středně plný s mírným perlením a lahodnou hořkostí na konci. Zejména méně alkoholická piva plzeňského typu jsou osvěžující.

Obvyklé složení: měkká voda s nízkým obsahem minerálů, žatecký chmel, moravský sladový ječmen, české ležácké kvasinky.

Obsah alkoholu se obvykle pohybuje mezi 4% – 5%.

Hořkost chuti obvykle 20 – 40 jednotek IBU.

Zástupce v zásilce: Únětické pivo 12°, Suchdolský Jeník 12° , Štiřín Magnát světlý ležák 12°