Vstup na stránky je povolen pouze osobám starším 18-ti let Prosíme potvrďte, že vám je více než 18 let.

Chomout

Restaurační pivovar

Chomout

Pivovar Chomout je dalším velmi mladým pivovarem. Jeho provoz byl zahájen teprve 18.8.2014 po cca roční stavební práci na více než sto let starém hanáckém statku respektive jeho prostoru bývalých chlévů. Pivovar je společně s restaurací v obci zvané Chomoutov nedaleko Olomouce a jak člověk asi může tušit, název pivovaru byl odvozen od jeho lokality. Historie sahá do roku 1078, z něhož jsou první písemné pozůstatky.

146Jiří Omelka a ostatní spolumajitelé se k pivovarnictví dostali nejdříve jako domovarníci, kdy si vařili pivo pouze pro svou vlastní spotřebu. Postupně však zjišťovali, že o jejich pivo je velký zájem i z jejich okolí a tak přes několikáté zvětšení výroby postupně došli až k realizaci vlastního pivovaru. Doma však vaří i nadále a jejich motem je, že chtějí vařit pivo, které bude chutnat jak jim tak nám. Roční výstav činí cca 750 hl.

Na čepu najdete šest druhů piva a stálou nabídku tvoří Desítka, Ležák, Švarc, Pšenka a minimálně jedno další svrchně kvašené pivo. Další dva druhy jsou zařazeny podle sezóny a momentální inspirace. Piva se zde vaří tolik, aby se zajistil dostatek pro vlastní pivovarský hostinec a pro další hospody v Olomouci a okolí.

Samotný pivovar disponuje technologiemi v průmyslovém, nerezovém provedení a člení se na 5 oddělených místností: sklad sladu a šrotovna, varna, spilka, ležácký sklep a stáčírna. Celkový objem vyrážené mladiny je 24 hl. Pivo kvasí na otevřené spilce o celkovém objemu 140 hl. V ležáckém sklepě je umístěno šest ležáckých tanků, každý o objemu 24 hl. K vaření je použita obyčejná voda z vodovodního řádu, která je po úpravě vhodná pro širokou škálu pivních druhů. Chomout spolupracuje s tradičními humnovými sladovnami z okolí, speciální slady pro méně tradiční druhy jsou však získávány od dodavatelů ze zahraničí. Pro každý pivní styl je použit originální chmel a specifický kmen kvasnic. Např. české ležáky jsou chmeleny výhradně českým chmelem, pro svrchně kvašená piva jsou použity originální zahraniční chmely.

galerie_hostinec_08-440x320Součástí pivovaru je dvoupatrová restaurace s kapacitou 70 míst, která je vkusně rustikálně a útulně vybavená a v létě je možné se usadit i na venkovní zahrádku. Ideální místo také pro cyklisty či rodiny s dětmi. Je zde možné se zúčastnit také exkurzí po prostorách pivovaru a poté lze ochutnat nabízená piva například na speciálním degustačním prkénku s otvory na sklenice, kde je lze všechna postupně srovnat. Pivo skvěle doplňuje výborná kuchyně nabízející pokrmy padnoucí k pivu jak ušité.

PiFko-3-440x320Přes svou krátkou existenci stihl pivovar Chomout nasbírat již několik ocenění. V loňském roce zvolili Chomout za nejlepší pivovar návštěvníci olomouckých Chmelových dožínek a nedávno získal chomoutovský Ležák stříbrnou medaili na Jarní ceně sládků ve Zvíkově pořádající Českomoravský svaz minipivovarů.

Kontakt:chomout

www.pivochomout.cz

Facebook