Vstup na stránky je povolen pouze osobám starším 18-ti let Prosíme potvrďte, že vám je více než 18 let.

Jihoměstský pivovar

Restaurační pivovar

Jihoměstský pivovar

V bývalé kotelně mezi paneláky vyrostl v roce 2010 nový podnik a pražské Jižní Město se od té doby chlubí jedinečným „Jihoměstským pivovarem”, který je takovým malým ostrůvkem pohody uprostřed panelákové šedi. Toto místo bylo geniálně zrekonstruováno a chátrající, nevyužívaný prostor výměníku tepla byl dobře využit pro dnes již zajetý minipivovar. Od koupě budovy přes oběhávání papírů a rekonstrukci to však trvalo do otevření celkem tři roky. A rozhodně se to vyplatilo. Již v roce 2011 převzal pivovar prestižní cenu 2. místo v kategorii minipivovar roku udělovanou Sdružením přátel piva.

jihoJihoměstský pivovar je prakticky zjevením. Zvenku působí nenápadně, prostě další „hospoda na jižáku“,  ale jeho útroby skrývají výrobu vlastního, výborného a originálního piva. Samotný pivovar je přímo v hlavní místnosti ve stylu majestátní ale zároveň útulné “bierhalle”. Uvidíte zde výrazné měděné pivní tanky, které majitel sám navrhl. Celý pivovar a podnik je nekuřácký. Místní pivo je příjemným zpestřením oproti běžně čepovaným pivovarům velkých značek.

Jihoměstský pivovar společně s restaurací pro 300 lidí otevřel pivovarník a pivní someliér František Richter, který není v oboru žádným začátečníkem. V polovině 80. let emigroval do Německa a usadil se v Mnichově, kde se začal, zprvu amatérsky, zajímat o výrobu piva. Jeho koníček ho přivedl až na prestižní bavorskou pivovarskou Doemens Akademie, kde se stal diplomovaným pivním degustátorem. Nyní v Praze provozuje ještě další dva pivovary – U Bulovky a Vinohradský pivovar s vlastnoručně vyvinutými pivy, další pak ve Vrchlabí s názvem Pivovarská bašta. Jako pivovarnický poradce cestuje po celém světě. Je bývalý undergroundový hudebník, zajímá se o hudbu, malování a výrobu lihovin, sýrů a uzenin, které připravuje výhradně podle tradičních receptur. Společně s Jolanou Novákovou je autorem populárně-naučné publikace Pivo jako křen.

jiho2

Pivovar nabízí 4 – 6 druhů piv v rozsahu od jedenáctky až po čtyřiadvacítku, neboť u experimentálních varů piva není horní hranice dána. K výrobě se používají kvalitní suroviny z Čech a Bavorska. Všechna piva místní výroby jsou vyráběna podle starodávného „Reinheitsgebot“.  Bavorský zákon o čistotě zavazuje od roku 1493 sládky k tomu, aby vždy používali k vaření piva jen čistý ječmen, chmel a vodu. Piva nejsou tudíž filtrována, pasterována ani chemicky upravena.  Pohled na sortiment i jeho záběr je opravdu pestrý, zejména když se každý rok přidává další a další nabídka. Vedle vynikajícího piva si zde můžete dopřát jídlo z tradiční české kuchyně, obohacené o prvky mezinárodní gastronomie. Osobně doporučujeme místní domácí smažené brambůrky.

Motto pivovaru zní: „Život je moc krátký na to, abychom pili špatné pivo.”

jihomestskyKontakt:

www.jihomestskypivovar.cz

Facebook