Vstup na stránky je povolen pouze osobám starším 18-ti let Prosíme potvrďte, že vám je více než 18 let.

Kocour

Restaurační pivovar

Kocour

Pivovar Kocour sídlící na hranici s Německem, ve Varnsdorfu, byl prvním minipivovarem v Ústeckém kraji. Funguje od roku 2007 a od počátku své existence bojuje stejně jako většina ostatních pivovarů s tím nejtěžším úkolem. 1392927668_394528_75Ukázat českému, relativně konzervativnímu pivaři, že pivo neznamená jen „europivo“ v lednici, ale že může být něčím mnohem větším. Ať už se jedná o vysokou kvalitu a různé, lokálně neznámé druhy piv nebo o vhodné skloubení piva s jídlem. Od začátku se v Kocourovi nebáli experimentovat, a proto také nabízí extrémně pestrou paletu pivních speciálů, sahající od silných ležáků až po různá svrchně kvašená piva typu weizen, stout, saison či pale ale. Inspiraci a zkušenosti získává od zahraničních sládků, které pravidelně zve k vaření piva. Mnoho světových druhů piva tak bylo poprvé v Čechách uvařeno právě v pivovaru Kocour, který je mimochodem držitelem certifikátu  Regionální výrobek. Postupně se krom České republiky dostává také do zahraničí.

5330fb69c07a80d642000065_train-stop-varnsdorf-pivovar-kocour-domyjinak_kocour_001Zakladatelem pivovaru je Josef Šusta, také majitel spediční a přepravní firmy. Ten se stal mimo jiné prvním soukromníkem v Česku, který si postavil na tuzemské železnici vlastní zastávku. Lidé tak mohou jezdit na Kocouří pivo vlakem i z větší dálky, například z Liberce. Dalším spoluzakladatelem je v pivních kruzích známý Jan Kočka. Další zajímavostí je, že v počátcích působila v pivovaru Nikol Krmenčíková ,která se ve svých tehdejších 19 letech stala nejmladší sládkovou v Česku. Kocourovi se daří také na odborných soutěžích. Jmenujme například druhé místo piva Kocour Quarterback v kategorii „svrchně kvašená piva anglosaského typu“ v soutěži Jarní cena sládků 2011, kde bylo přihlášeno 157 vzorků.

pivovar-kocour_030K vaření českého typu piva používají český žatecký chmel (granulovaný) a moravský slad. Slad odebírají ze sladoven Soufflet či Weyermann (speciální slady). Kvasnice jsou od firmy Pivo Praha. K vaření speciálů jsou použity suroviny dle daného stylu. Voda je použita z místního vodovodního řádu, avšak vzhledem k její kvalitě jí není třeba upravovat. Vaření piva probíhá v unikátní, celoměděné varně o kapacitě 13hl. Zrání piva probíhá v uzavřených stojatých tancích o stejné kapacitě. Přímo v lokále je umístěna varna o objemu 1600 litrů, ve sklepě se nachází jak spilka otevřená (2x 3000 l), tak uzavřené tanky na svrchní kvašení (6x 3 600 l + 1x 1400 l). Ležáckých tanků je úctyhodné množství: 10x 1400 l, 10x 2800 l a 10x 5000 l. Roční výstav od založení pivovaru stále raketově stoupá. V roce 2008 činil 750 hl, v roce 2011 2000 hl a číslo může růst až do 4000 hl, na což je dimenzovaná místní technologie.

Jejich sloganem je úsměvné „O fous lepší pivo“.

kocourKontakt:

www.pivovar-kocour.cz

Facebook

Twitter