Vstup na stránky je povolen pouze osobám starším 18-ti let Prosíme potvrďte, že vám je více než 18 let.

Matuška

Minipivovar

Matuška

Velikonoční pondělí roku 2009 byl den, kdy byl pivovar Matuška založen a zároveň den, kdy byla uvařena jejich první várka, speciálního tmavého piva. Samotná realizace zabrala do otevření 2 roky. Pivovar sídlí v Chráněné krajinné oblasti Křivoklátsko, konkrétně v obci Broumy. A nenápadný, skoro neoznačený domek (dříve sloužící jako chalupa pro rekreaci) s pivovarem stojí hned vedle obecního úřadu. 00000006Prvním vybavením byla varna s obsahem 500 l, vedle scezovačka, dále pak 6 vertikálních nerez tanků používaných jako uzavřené spilky a jako ležácké tanky na zrání. Vše je ale plně automatizováno. Pivovar založil sládek Martin Matuška, který v se pivovarnictví pohybuje již od roku 1981. Vyučil se sladovníkem v plzeňském Prazdroji a dálkově vystudoval Střední průmyslovou školu potravinářských technologií obor technologie piva v Praze. V Čechách prošel pivovary Staropramen, U Fleků a Klášterní pivovar Strahov, kde si získal renomé získáním ocenění „sládek roku“ a jeho piva obdržela řadu prestižních cen. Pivovarskou technologii také učil v zahraničí při zavádění výroby piva v minipivovarech v Japonsku, Tunisku, J.Korei či Dánsku. K otevření mu jak morálně, tak finančně dopomáhala celá rodina a primárně syn Adam, který ukázal ambice pivovarnické řemeslo po otci převzít. Adam je sládkem v tomto rodinném pivovaru již od své maturity v roce 2009, vystudoval Střední průmyslovou školu potravinářských technologií obor technologie piva v Praze a pivovarnickou praxi absolvoval v Klášterním pivovaře na Strahově. Hodně se také angažuje v zahraničí.

obrmatuska01Svým ročním výstavem 1300 hl (2009) a klasickým řemeslným způsobem zpracování bez filtrace či pasterizace se řadí pivovar Matuška mezi velice oblíbení české minipivovary. Pivo vyrábí pouze z pitné vody, sladu, chmelu a pivovarských kvasinek a vaří dekokčním rmutovacím způsobem, který dává plnější chlebnatá piva. Tento způsob vaření je ovšem náročný na čas a tepelnou energii. Jako jeden z mála českých minipivovarů již od počátku své existence lahvuje své pivo do skleněných 0,7 L lahví.

Již v červenci roku 2010 tedy, cca rok od otevření prohlásil Adam Matuška, že prakticky nestíhají vyrábět a poptávka po pivě od Matušků od té doby nadále raketově stoupá. Za dobu své existence se rodině Matuškových jednoduše řečeno povedl výjimečný počin. Malý pivovar, který vybudovali, získal rychle renomé, obdržel řadu prestižních ocenění a dodává pivo například ministerstvu zahraničí, britskému velvyslanectví či michelinské restauraci La Degustation Bohême Bourgeoise. psenicneDle slov Martina Matušky je jejich úspěch daný především dvěma faktory. Zaprvé je to konstantnost v kvalitě. Faktem, je, že existuje řada pivovarů, které jednou uvaří skvělé pivo, jenže podruhé je úplně špatné. Tudy asi cesta nevede. Je třeba kvalitu udržet permanentně. A za druhé byli jedni z prvních, kteří vařili pivo, a přitom neměli vlastní restauraci. Stále opravdu vydělávají jen na výrobě piva a přesto se jim nadmíru daří. Restaurace by znamenala další starosti, například s personálem, Matuškovi tento nápad přesto do budoucna nezavrhují.

Pivovar je známý i pro velice širokou škálu pivních druhů, které produkuje: pšeničné, american pale ale, india pale ale, weizenbock, biere de gard a další. Hodně experimentují a inspirují se v zahraničí, což český konzument rád ocení. Nabízejí standardně cca 10 piv s dostupností podle aktuálního ročního období a dále sezónní speciály. Piva z pivovaru Matuška získala již řadu ocenění, jejichž přehled můžete obdivovat zde.

 

matuskaKontakt:

www.pivovarmatuska.cz

Facebook