Vstup na stránky je povolen pouze osobám starším 18-ti let Prosíme potvrďte, že vám je více než 18 let.

Pivovar Lucky Bastard

Minipivovar

Pivovar Lucky Bastard

Pivovar sídlí v Králově Poli v Brně a vznikl v roce 2013 ze spojení dvou sládků, dvou Honzů, Grmely a Křišíka, jimž se nelíbily staré pivní erby a podobné motivy. Vznikl přeměnou domovaru na komerční pivovar a inspirací prý byl pivovar Slepý krtek, který si prošel stejnou cestu. Provozovatelem je společnost iMakers, která mimo jiné stojí i za úspěšným webem Pivní recenze. Jeden ze zakladatelů, Jan Grmela, přestoupil v iMakers z pozice projektového manažera na plný úvazek do pivovaru. Kancelář tedy úplně hodil za hlavu a věnuje se teď pouze pivu.

bastardSpodně kvašená piva zde nenajdeme. Od roku 1884 jsou prvním pivovarem, který v českých zemích kvasí pouze svrchně. Cílem je vrátit k nám tato piva, jež se tu vždy pila, jen lidé na ně jaksi zapomněli. Jejich touhou je vytvoření pivovaru takového, jejž vídáme v Británii nebo v USA. To znamená, vzít vše úplně za jiný konec, než jsme v českých zemích dosud zvyklí, a vařit dobré pivo bez kompromisů. Pivo, které nebudete pít na objem, ale pivo, na kterém si především pochutnáte a budete je spíš než jako nápoj vnímat jako lahůdku.

V pivu Lucky Bastard nejsou žádné umělé extrakty ani koncentráty, vše je čistě přírodní a pivo se vaří pouze z těch surovin, které přísluší danému stylu. Weizen z českého plzeňského a pšeničného sladu a německého chmele. Pale, India a Black ze světlého sladu a amerických chmelů.

bastard2V tomto minipivovaru si nepotrpí na tradice ani na vyzkoušené pivní postupy, ale právě naopak. Moderní technologie jsou jejich doménou, neboť vědí, že použijí-li se správným způsobem, jsou přínosné. Disponují 250 litrovou varnou vycházející z českých technologií velkých pivovarů spojených s tím, co se používá u minipivovarů. Zároveň jsou však použita některá řešení okoukaná u amerických domovarníků. Nejdůležitější součástí po varně je pochopitelně spilka, kde jsou umístěny 2 nerezové otevřené kvasné kádě o objemu 400 litrů (tedy na 2×2 várky). Dokvašování probíhá v KEG sudech.

Stále jde o řemeslnou ruční výrobu, a i když je v jejich klimatizovaných prostorách s kvasnými káděmi poněkud tepleji než v jiných pivovarech, považují to za správné, protože to jejich svrchně kvašeným pivům prospívá. Mají svou práci i pivo rádi a pivem i s pivem žijí.

A proč Lucky Bastard? V Americe je to označení pro někoho, kdo měl z pekla štěstí. Tudíž takové pojmenování piva má být dokladem Vašeho štěstí, že takové pivo máte před sebou a můžete si jej vychutnat.

bastard3Stálou produkci pivovaru reprezentují čtyři výrobky. Světlý ležák Pale, pšeničný Weizen, patnáctka India a tmavý Black. Kromě Weizenu jsou to všechno americké ejly. Ve svátcích a jiných příležitostech vaří pivovar dále Weizenbock – silné 16 stupňové pšeničné pivo či různorodé speciály. V roce 2014 takovýchto speciálů uvařili 16.

Motto: “Žít pivo.”

lucky-bastardKontakt:

www.lucky-bastard.cz

Facebook

Twitter