Vstup na stránky je povolen pouze osobám starším 18-ti let Prosíme potvrďte, že vám je více než 18 let.

Sedlčanský pivovar Krčín

Minipivovar

Sedlčanský pivovar Krčín

files_gallery_gallery_21338055.jpg_1280_600-640x300Kolem roku 1418 Oldřich z Rožmberka propůjčil městu Sedlčany právo vařit pivo. Až do roku 1582 bylo v Sedlčanech 80 právovárečných domů. Od roku 1582 se zde vařilo pivo pro rytíře Jakuba Krčína z Jelčan a Sedlčan. První, co Krčín udělal, bylo, že městu zakázal vařit pivo. V březnu 1582 začal vařit pivo ve vlastní režii a konkurenci svých poddaných nehodlal trpět. Tradice říká, že vařil výborné pivo. Rád prý slýchával, když z jeho piva potácející se nachmelenci říkávali: „Krčín se mnou strká.“ Měšťanům se skutečnost, že přišli o zdroj zisku, vůbec nelíbila a tak si stěžovali u Viléma z Rožmberka, že jim Krčín „zabraňuje ve várkách piv všelijakých a svobody zahajuje, aby se nepropouštěli a nepřijímali“. Vilém z Rožmberka však nemohl upřít to, z čeho měl Krčínovou zásluhou nemalé příjmy. Když pak koupil Jakub Krčín roku 1586 dům od Jana Náčelka, upravil jej na rozsáhlé sladovny a hvozdy, čimž rozšířil dosavadní malý pivovar. V té době byly v sedlčanském pivovaru 2 várky týdně, avšak podle zprávy ze dne 30. května 1646 bylo ročně 40 várek piva pšeničného, každá várka na 30 sudů, ječného piva 10 várek po 20 sudech. Přepočteno na dnešní objem – jeden sud piva českého = 244,48 l a tak roční výstav tehdy činil 490 hl ječného piva a 2205 hl piva pšeničného.

prohlidkaS vařením piva v Sedlčanech se skončilo, když ve Vysokém Chlumci roku 1746 přestavili a rozšířili pivovar, díky čemuž byl sedlčanský pivovar zrušen. V současné době proto vznikají piva v Sedlčanech podle tradičních receptur a pro každou příležitost. Piva jsou spodně i svrchně kvašená, světlá i tmavá a nefiltrovaná. Piva jsou nepasterována a při výrobě se nepoužívají žádné náhražky ani jiná aditiva. Surovinami pro výrobu piva jsou – slad, žatecký chmel, pivovarské kvasnice z Výzkumného ústavu pivovarského a sedlčanská voda.

jedenacka-141x141O výrobu piva se v pivovaru se stará Tomáš Kolář, sládek, jehož profesionální dráha je na začátku.  První zkušenosti  nabyl na odborných praxích při studiu Střední průmyslové škole potravinářské v Praze 2 Podskalské ulici  a následně v minipivovaru U Medvídků. V tomto pivovaru dostal šanci pro samostatnou práci a posunout na vyšší úroveň a stát se součástí kréda pivovaru „Kvalitní pivo je nám vším“.

krcinKontakt:

www.pivovarkrcin.cz

Facebook

Twitter