Vstup na stránky je povolen pouze osobám starším 18-ti let Prosíme potvrďte, že vám je více než 18 let.

Školní pivovar Praha - Suchdol

Minipivovar

Školní pivovar Praha - Suchdol

Pivovar na pražském Suchdole je výzkumný a výukový minipivovar na akademické půdě České zemědělské univerzity, otevřený dne 24.4.2006. Je to tedy především pivovar ČZU v Praze určený pro výuku studentů a k výzkumným projektům v oblasti kvašených nápojů a šlechtění zemědělských surovin pro výrobu piva. Zdejší pivo neslouží primárně k prodeji, je především vyráběno pro výzkumné práce a řešení grantů. Pouze přebytky piva sudového a výjimečně i lahvového jsou ve školním areálu k mání.

CZU-1Historie vaření piva v těchto místech je i dnes zajímavá. Vaření piva se do Suchdola vrátilo v roce 2006 po dlouhých 140 letech, které uplynuly od doby, kdy se na místním Brandejsově statku vařilo pivo naposledy. V 19. století se zde pivo vařilo v režii Benediktinského řádu. Bohužel ve válečném roce 1866 se stalo, že várka byla uvařena ze závadné (sanytrové) vody a díky onemocnění mnichů k dalšímu výstavu nedošlo. Vaření piva v Suchdole tím bylo na 140 let přerušeno. Onen Brandejsův statek je znám z doby nedávno minulé, natáčel se zde televizní seriál „Dva písaři“, v němž excelovali herci Miroslav Horníček a Jiří Sovák.
jenik-1A tak až v roce 2006 byl v areálu České zemědělské univerzity otevřen výukový minipivovar, který se v hlavách pedagogů Technické fakulty rodil dlouhodobě, ale na který se našly finance z Fondu rozvoje vysokých škol až po 15 letech. Provozovatelem pivovaru je Technická fakulta, konkrétně Katedra technologických zařízení staveb a sládkem a zároveň tím, kdo vede studenty při praktické výuce je pan Ladislav Chládek, který celé zařízení navrhnul. Pan Chládek sjezdil s pivovarskými technologiemi půl světa a u nás se může chlubit i takovými úspěchy jako je projektování 5,5 km dlouhého pivního vedení se 174 výčepními kohouty v Sazka Aréně nebo návrhem Novoměstského pivovaru. Toto je již 22. pivovar, který vyrostl pod jeho vedením a pod jeho rukama.

DSC_0164V tomto výukovém pivovaru lze uvařit várku zhruba 10 hl a celková roční kapacita pivovaru je přibližně 1000 hl. Přesto se pro kapacitní omezení spíše počítá s produkcí cca 500 hl. Pivo je vařeno třírmutově a s chmelením natřikrát. Ostatní technické parametry a technologické postupy jsou na výši přiměřené právě tomu, že jde o výzkumné zařízení. Ale nejdůležitější na celém provozu je skutečnost, že při výrobě piva bude mít hlavní slovo v kvalitě sládek, výrobce piva, a nikoliv ekonom, výrobce čísel. Lze tedy očekávat pro potěchu senzorických vjemů velmi zajímavé produkty. Pivovar slouží k výuce všem studentům univerzity, neboť jak pravil rektor – je nutno propagovat nové směry ve výuce, které jsou nezbytné pro udržení zájmu o studium. Pivovar se rovněž významně podílí na šlechtění zemědělských surovin ve spolupráci s Chmelařským institutem v Žatci a sladovnou Souffet v Hodonicích, jak pro výrobu piva, tak i pro zkoušení perspektivních odrůd chmele.
V pivovaru se vaří piva s obsahem extraktu v původní mladině 12° – světlé, polotmavé a tmavé. Světlé a tmavé 12° pivo z tohoto pivovaru je k dostání v suchdolské restauraci Na farmě u menzy ČZU a každoročně také na oblíbené venkovní akci Miss Agro.

 

suchdolsky-jenikKontakt:

pivovar.tf.czu.cz

Facebook