Vstup na stránky je povolen pouze osobám starším 18-ti let Prosíme potvrďte, že vám je více než 18 let.

Zámecký pivovar Frýdlant

Minipivovar

Zámecký pivovar Frýdlant

Obnova zdevastovaného pivovaru – tak hovoří současní vlastníci o zámeckém pivovaru ve Frýdlantu, který byl vždy úzce spjat s vývojem zdejšího panského sídla. Frýdlantský hrad byl založen zřejmě v druhé polovině 13. století Ronovci. Panská výroba piva ve Frýdlantu je poprvé doložena roku 1381 a pivo se zřejmě vařilo právě přímo na hradě. Při neustálém zvyšování poptávky po místním pivu bylo potřeba vystavět pivovaru vlastní budovu, která by zároveň byla blíže ke zdrojům surovin pro vaření piva. vizualizace95_galerie-980V 16. století byl za rodu Redernů vystavěn nový samostatný pivovar poblíž řeky Smědé na místě, kde stojí i dnešní provoz. V roce 1629 došlo k přestavbě místního řemeslného pivovaru Albrechtem z Valdštejna na větší kamenný pivovar s podstatně větší kapacitou pro vaření piva. Rukodělný provoz prošel na konci 19. století radikální přestavbou a rozšířením na strojní pohon a nadále, přes drobné přestavby, se příliš neměnil až do roku 1929, kdy byl vystavěn zcela nový úsek chladného hospodářství.

schlossTím se stavební vývoj pivovaru uzavřel a po znárodnění roku 1949 byl zdejší provoz ukončen. Pivovar později sloužil jako sklad sýrů a později zeleniny. Areál pro nedostatečné využití a pro zanedbávání základní údržby nenávratně chátral, stará technologie byla rozebrána a odvezena na Slovensko, některé objekty byly zbořeny.

Změnu přinesl až rok 2010, kdy začíná obnova pivovarského areálu, včetně plánované obnovy vaření piva ve Frýdlantu. O obnovu se postaral nový majitel Marek Vávra. Areál je rozdělen na nový provoz pivovaru umístěný na původních ležáckých sklepech a starý provoz pivovaru, kde zůstaly zachovány původní štoky, ležácké tanky a spilka.

1000x1000-1398359528-ilustracni-foto-pivovar-frydlantFilozofií pivovaru je vařit dobrá a poctivá piva dle zavedených stylových kategorií, zároveň se však nebojí experimentovat a přinášet vlastní nápady. Při vaření se drží klasických výrobních postupů, avšak doplněných o vlastní know-how a za užití moderních technologií. Piva zámeckého pivovaru Frýdlant jsou vařena z vybraných kvalitních surovin z celého světa, za dodržení přísných hygienických norem a ke spotřebiteli dodávána bez pasterizace. Hlavním sládkem pivovaru je Jiří Strnad, který před lety pracoval v libereckého Vratislavu a Kutné Hoře. Za krátkou dobu své existence dnes pivovar prakticky nestíhá pokrýt stále se zvyšující se poptávku a plánuje další rozšíření výroby. Roční výstav se pohybuje kolem 1200 hl a plán je toto číslo více než zdvojnásobit. Pivovar slouží také jako školící centrum pro ty, co se chtějí naučit vařit pivo.

Základní nabídku tvoří ležáky, piva typu Ale a Weizen. Sortiment osmi piv doplňují sezónně vařená piva v limitovaných edicích jako například Albrecht Märzen, Albrecht 10,75% nebo Albrecht Sum Ale.

frydlantKontakt:

www.pivovar-frydlant.com

Facebook