Vstup na stránky je povolen pouze osobám starším 18-ti let Prosíme potvrďte, že vám je více než 18 let.

Belgian Tripel

Belgian Strong Ale

belgian-style-tripelTripel je termín používaný v zemích Beneluxu pro typy piva Strong Ale. Termín Tripel byl používán zejména ve 20. století v trapistickém pivovaru ve Westmalle a představovalo to nejsilnější pivo široko daleko. Tento nový a silnější typ piva byl rychle rozšířen do ostatních pivovarů Belgie. Termín je užíván řadou světských sládků pro silné pivo ve stylu vycházejícího z původního Westmalle Tripel.

Pivovar Westmalle jej začal vařit pod názvem Superbier. Jednalo se o velmi silné pivo, vařeno místními mnichy již od roku 1931. V roce 1956 byl ve stejném pivovaru upraven recept bratrem hlavního sládka, který přidal více chmele do procesu vaření a změnil název na Tripel. Od té doby se způsob a ani proces výroby prakticky nezměnil.

Vzhledově se obvykle jedná o žlutá až tmavě zlatá piva s dobrou průzračností. Lehce šumivá, s krémovou, poměrně hustou pěnou. Charakteristické je komplexní aroma se středně těžkou až výraznou pikantností; lze identifikovat ovocné estery připomínající citrusy a chmelové aroma. Stopa alkoholu na vůni je malá a není na překážku.

I na chuti se objevují již zmíněné citrusové plody, jako pomeranče a citróny doplněné pikantnějším projevem chmele. Hořkost je obvykle střední až vyšší. I přes vyšší alkohol navozuje pivo lehký pocit v ústech a na jazyku jako by ho člověk ani necítil. Pivo nezanechává alkoholovou pachuť ale píše navozuje kulatější dozvuk díky použitému sladu.

Obvyklé složení: plzeňský slad a až 20% přidaného cukru, chmele Noble a Goldings, belgické kvasinky, měkká voda.

Obsah alkoholu se obvykle pohybujek mezi 4,5% – 7%.

Hořkost chuti obvykle 20 – 40 jednotek IBU.

Zástupce v zásilce: Achel Blond 8

authentic-trappist-logo_350 x 402
Pojem trapistické pivo označuje sortu piv vařených v klášterních pivovarech se striktními pravidly. V současné době pouze deset klášterů na světě může vařit tento druh piva – šest v Belgii , dva v Nizozemsku, jeden v Rakousku a jeden ve Spojených státech – piva nesou značku a prodávají se pod známkou Authentic Trappist produkt.

Kritéria těchto piv jsou následující:

  • Pivo musí být vařeno ve zdech trapistického kláštera, a to buď samotnými mnichi, nebo alespoň pod jejich dohledem.
  • Pivovar musí mít druhořadý význam v klášteře, a to by mělo svědčit o správném klášterním způsobu života
  • Pivovar nemá být zisková společnost. Příjem pokrývá životní náklady mnichů a údržbu budov a pozemku. Dále je věnován na charitativní účely, pro sociální práci a pomoci osobám v nouzi.
  • Trapistické pivovary jsou neustále sledovány, aby byla zajištěna kvalita piv.