Vstup na stránky je povolen pouze osobám starším 18-ti let Prosíme potvrďte, že vám je více než 18 let.

Van Honsebrouck

Pivovar

Van Honsebrouck

V roce 1811 se ve městečku Werken narodil Amandus Van Honsebrouck, stal se farmářem a později i starostou. Nakonec založil i pivovar. Amandus náhle zemřel v roce 1865 a pivovar po něm převzal jeho syn Emil v pouhých 21 letech. Později si bere Ludovicu Louise De Poorter, dceru obchodníka s obilím a uhlím z městečka Ingelmunster.1TravelIngelmunsterCropped-644x460 Poté, co v městečku převzali vládu liberálové, se i s pivovarem přestěhovali do rodného města jeho manželky. Pivovar pojmenuje Brouwerij Saint-Josef a specializuje se na výrobu spodně kvašených piv, hlavně ležáků. Jeho synové Ernest a Paul začali s přestavbou, která trvala 9 let. Tím se z malého rodinného pivovárku stal pivovar s potenciálem být světoznámý.

Dalším pokračovatelem v rodinné tradici se stal Paulův syn Luc, který byl dokonce vyslán na studia do Valónska a Německa. V padesátých letech přebírá vedení pivovaru, téměř ihned se rozhodl opustit tradici vaření spodně kvašených ležáků a začal se soustředit na produkci piva typu „Old Flemish Brown“ nazvaného Bacchus. Též přejmenoval pivovar na Van Honsebrouck. Dále pak rozšiřuje nabídku o piva typu Lambic a Kriek, prodávané pod jménem Saint-Luis. Luc a jeho vize dopomohli rodinné firmě k úspěchu a tím se jejich jméno stalo váženým. Byl v čele pivovaru do svých 78 let, za tu dobu ještě stihl ukojit poptávku po silných světlých pivech a uvedl na trh Brigand. Pivo pojmenované po zbojnících bojujících proti francouzskému králi roku 1798. XVHpicV Roce 1986 kupuje rodina místní zámek, a poté vznikají piva série Kasteel (Donker, Rouge, Blonde). Po 55 letech v roce 2009 usoudil Luc, že všeho už bylo dost a přenechal pivovar svému synovi Xavierovi. Ten stejně jako jeho otec nechce za každou cenu držet tradici a nadále inovuje. Například uvedl na trh Cuvée du Chateau, archivní pivo, které kvalitou jen tak žádné nepředčí. Xavier je pátou generací pivovarnické dynastie Van Honsebrouck.

Momentální kapacita pivovaru je 10 000 hl, ale plánuje se expanze až na 15 000. V nabídce je až 20 různých piv a Xavier v kooperaci se sládkem Hans Mehuis stále se vymyšlejí nová, napřiklad Kasteel Hopy. Zámecký pivovar Van Honsebrouck je členem neziskové organizace Belgian Family Brewers. Členem mohou být pouze rodiny, které se pivovarnictví v Belgii věnují nejméně půl století. Organizace má 20 členů, což je 15%  belgických pivovarů a dohromady mají 1500 let zkušeností v oboru. Tyto znalosti předávané z generace na generaci, zajišťují kvalitu a autenticitu pravých belgických piv.

Kontakt:

www.vanhonsebrouck.be

Facebook